sreda, 20. februar 2019

Klic Katule (Call Of Cthulhu) - recenzija

Klic Katule (Call of Cthulhu) – recenzija MIŠKO PIŠKOT

»Blaznost je miloščina. Naj bog pomiluje tiste, ki kljub svojemu strahotnemu koncu ostanejo pri pameti.« – H.P. Lovecraft 

Tako se začne igra, ki sem jo nato igral še naslednjih osem ur vse do njenega konca. Igra nosi naslov Call of Cthulhu z podnaslovom »uradna videoigra« če stvar poslovenim. Gre za virtualno različico poznane Lovraftove novele, ki je izšla leta 1928 in je bila leta 1981 prvič upodobljena v namizni igri igranja vlog tako imenovane »RPG«. Tako v igri dobimo skupek obojega. Avanturo z primesmi grozljivke in rpg. Pa je temu res tako ?


Edward »the drinker« Pierce

Glavni lik igre je Edward Pierce, veteran prve svetovne vojne ter zasebni detektiv. Čeprav o Edwardu ne izvemo veliko in še to bolj kot ne iz konteksta je človek, ki ga rad »da na zob«. Čeprav Velika vojna na Edwardu ni pustila fizičnih posledic pa so duševne rane več kot očitne in se izražajo skozi nočne more. Ker tablete za spanje ne pomagajo si Edward bolečine lajša z alkoholom, ki pa mu več kot očitno slabša že tako šibko duševno stanje.














»Miško šarmira po telefonu in troši skill pointse«

Klic Katule 
V uvodnem dejanju je igra postavljena v Boston oktobra 1924, čas prohibicije in celjenja ran po koncu Velike vojne. Pierce po dolgem času dobi nov primer. Obišče ga priznani Bostonski industrijalec in ga prosi naj se odpravi na odmaknjeni otok Darkwater nedaleč od Bostona in tam razišče smrt njegove hčere, njenega moža in sina. Vsi trije so namreč umrli v požaru in po zaključku tamkajšnjih oblasti naj bi požar podtaknila Sara Hawkins torej hči Piercove nove stranke, ki je bila  spoznana za noro.
Pierce kmalu ob prihodu na otok ugotovi, da je primer bolj zapleten kot se zdi na prvi pogled.
Zaradi nejasnih in nepopolnih policijskih poročil in tam živečega živelj, ki ne mara tujcev ima Pierce pri reševanju kup problemov.
Otok, ki je bil v preteklosti pomemben zaradi kitolovske industrije se je ob njenem propadu spremenil v mesto zapuščenih skladišč, umazanih ulic in neurejenih barov polnih pocestnic in pijanih mornarjev, ki so v mestu poiskali svoj zadnji pristan.

RPG ali nekaj podobnega
Čeprav je igra RPG obstaja samo ena kozmetična varianta glavnega junaka.
Njegovo osebnost lahko spreminjamo in nadgrajujmo z sedmimi možnostmi. Moč, manipulacija, raziskovanje, okultizem, medicina, iskanje skritih predmetov, psihologija. Spretnosti katerim že na začetku podelimo osem točk obljubljajo veliko. Vendar so tudi te le kozmetične narave in v igri nimajo prave vrednosti. Dodajo le več dialoga k odigranemu. Na ta način igra izgubi svoj RPG nastavek in če odštejemo to dobimo povprečen sprehajalni simulator.

Metuljev efekt polomljenih kril
Čeprav nas igra stalno opominja, da smo z določenim dejanjem spremenili našo usodo boste vsi tisti, ki pričakujete metuljev let ostali praznih rok. Gre za linearno pripoved skozi fantazijski svet pri čemer je Piercov um stalno na preizkušnji. Skozi njegove oči se sprašujete kaj je realno in kaj ne. Možnosti kako se boste lotili igre je veliko. Lahko se pogovarjate z tam živečimi, razvozlate jih prepričate ali prisilite, da povedo svoje skrivnosti. Ali pa raziskujete po mestu ter dokaze iščete po stran poteh. Odločitev je vaša. Zgodba je ena koncev pa več. 

»Miško raziskuje in postane Pravi Detektiv.«

Dobrodošli v Darkwood 
Cyanid, ki je razvil to igro je francoski studijo najbolj znan po svoji uspešni franšizi Cycling Managerja in v zadnjih letih popularne konzolaške igre Tour de France.
Zanimiva je tudi igra Blood Bowl iz leta 2009, ki je leta 2015 dobila naslednico z Blood Bowl 2. Igra, ki je mešanica World of WarCrafta in ameriškega nogometa. In nenazadnje Game of Thrones rpg iger iz leta 2011 in 2012.
Grafični vložki so pristni, razgibana paleta barv z poudarkom na temni,  poudari dogajanje tako v realnem kot tudi v fantazijskem svetu skozi katerega se sprehaja Pierce. Kar me je zmotilo je zelo povprečna sinhronizacija govora ter premikanja ustnic. Dozdeva se mi da Cyanide glede na pretekle naslove nima potrpljenja predolgo sedeti glede na to, da lahko marsikateri indie razvijalec avdiovizualno stvar opravi bolje. 

»Miško se odloči, da bo letošnje počitnice preživel na Atlantiku

Miško Piškot oceni 
Čeprav sem v Call of Cthulthu polagal veliko upov, od dobrega začetka, inovativnega pristopa v meni z karakteristikami, ki so na koncu ostale le na papirju ter konstantnega prepričevanja, kako zelo moje odločitve spreminjajo potek igre sem na koncu ostal mešanih občutkov. Glede na linearen konec se sprašujem ali se igra poigrava le z Piercovim ali tudi z našim umom.
 Čeprav sem nameraval po koncu igre podati oceno  8 pa je cena 45e za povprečen sprehajalni simulator, ki ga zaradi linearne pripovedi ni potrebno ponovno odigrati pretehtala mojo odločitev, da sem ostal pri realni oceni 7,5.

Ni komentarjev:

Objavite komentar